Te koop…

Droomt U wel eens van de rust en de ruimte van het platteland? En houdt U van Frankrijk en het Bourgondische leven? Lijkt het U wat om een lekker glas wijn te drinken op Uw eigen terras aan de rivier, en de wind door Uw eigen bomen te horen ruisen? Zou U, kortom, wel een eigen “droomhuis-in-Frankrijk” willen hebben? Lees dan het volgende maar eens aandachtig door:

Er staan in Frankrijk vele tienduizenden huizen te koop, waarvan de prijzen variëren van minder dan 100.000 Euro tot ver boven de vier miljoen. Maar de meeste daarvan vertonen één of meer van de volgende bezwaren:

  • het huis is te ver van Nederland; in de praktijk van alle dag blijkt, dat een huis dat méér dan zes uur rijden vanaf de Nederlandse grenzen ligt, niet meer gemakkelijk wordt bezocht. Men moet dan vliegen of lange dagen in de auto zitten en daar komt het vaak niet van.
  • het huis moet nog gerestaureerd, verbouwd, opgeknapt worden. Dat blijkt lastig als men zelf ver weg woont: restaureren vergt regelmatige aanwezigheid en toezicht.
  • het huis wordt omgeven door andere huizen, of, erger nog, door bouwgrond waar nog andere huizen moeten verrijzen. Het blijkt, dat maar één op de zestig huizen in Frankrijk een redelijke mate van privacy heeft en een ligging, waar men geen last heeft van burenlawaai, gedruis van wegen of spoorlijnen, of kerkklokken (of zelfs AL die dingen tegelijk!).
  • de weinige huizen, die géén van de beschreven nadelen hebben, hebben dan vaak weer ZO veel eigen grond, dat dit weer een extra zorg oplevert: de grond moet worden bijgehouden en onderhouden. En bovendien hangt aan die “ruimtelijke ballast” altijd een prijskaartje.

Toen wij het Domaine du Bac aankochten, luidde het ‘programma van eisen’ als volgt:

  • Een huis, dat groot genoeg was om onszelf én ons kantoor-aan-huis te huisvesten, en waar we ook nog vrienden en familie zouden kunnen laten logeren zonder al te veel last van elkaar te hebben;
  • dat in een stille, rustige, niet lawaaiige omgeving zou liggen, maar zonder volledig geïsoleerd en afgesneden te zijn;
  • dat rondom een aangenaam en afwisselend uitzicht zou bieden, EN de garantie dat dit uitzicht er ook zou BLIJVEN (dus geen nieuwbouwwijk-in-aanbouw of zelfs maar een bestemmingsplan waarin zo’n wijk zou kunnen zijn voorzien);
  • dat dicht genoeg bij een dorp zou liggen om er te gaan eten, maar ver genoeg er vandaan om geen last meer te hebben van de spiedende blikken van nieuwsgierige dorpelingen;
  • dat geen noemenswaardige werkzaamheden meer nodig zou maken voordat we onze intrek zouden kunnen nemen;
  • dat dicht genoeg bij Nederland zou liggen om voor werk, familie en vrienden regelmatig heen en weer te reizen.

Het domein bleek aan AL deze eisen ruimschoots te voldoen: de drie gebouwen op het domein tellen samen 400 vierkante meter woonruimte (alles kant en klaar, compleet met elektra, waterleiding, verwarming, riolering en rioolwaterzuivering, waterfilters, telefoon en Internet) waarin historische elementen gecombineerd zijn met moderne inrichting en voorzieningen. Het domein ligt ruim 600 meter van het dichtstbijzijnde dorp en de wegen eromheen komen nergens zó dicht bij dat het hinderlijk wordt. Het huis ligt direct aan de rivier de Saône (de tuin loopt tot IN de rivier!) en kijkt uit over het Saône-dal, over de heuvel waarop het Chateau de Ray staat (dat ‘s avonds feeëriek verlicht is), over het kleine sluisje van de Petite Saône waar jachten schutten én over de landerijen en het sluiseiland. Omdat het huis omgeven is door beschermd natuurgebied, kunnen en mogen er geen huizen meer in de buurt worden gebouwd, dus zijn de rust en de privacy gegarandeerd. Zonder de onderhoudsplicht van de gronden om het domein (die onderhouden worden door lokale boeren en de gemeente) geniet men hier dus van de ruimte om het domein heen.

En al die weelde bevindt zich op nog geen zes auto-uren vanaf de Nederlands-Belgische grens (VIJF zelfs als men via Maastricht rijdt). Het huis ligt ongeveer midden in de regio Bourgogne-Franche-Comté, tussen de steden Dijon-Besançon-Vesoul-Langres.

Het Domaine du Bac komt te koop. En wel voor een prijs, die MINDER DAN DE HELFT bedraagt van verkoopprijzen in Nederland (en zelfs een VIJFDE als men vergelijkt met de grote steden). Voor nauwelijks zes ton koopt men drie los van elkaar staande huizen met in totaal veertien kamers, drie keukens, één ‘zomerkeuken’, vier badkamers, vier toiletten, twee terrassen aan de rivier en een volledig afgeschermde enorme tuin van ruim een halve hectare, die op zijn beurt weer wordt omringd door zes hectare hooiland en natuurgebied, waar bouwen verboden is. De met bomen voorziene “oprijlaan” van zeshonderd meter loopt dood tegen het domein (maar wordt, omdat het formeel een openbare weg is, door de gemeente onderhouden).

Interesse? Kijk dan voor foto’s en meer beschrijvingen van het Domaine du Bac op de rest van deze website, of op vendre.hansenpeter.nl of stuur ons gewoon een bericht (via mail-at-hansenpeter-punt-nl, adres zelf uittypen, ter voorkoming van SPAM).